Віддай людині крихітку себе. За це душа наповнюється світлом (Ліна Костенко).

понеділок, 17 січня 2022 р.

На урок 18.01.22

Тема:  Поетика імпресіонізму в повісті «Тіні забутих предків»:«Весь світ був як казка повна чудес, таємнича, цікава й страшна» (М. Коцюбинський). Краса рідної землі, гармонія людини і природи. Поєднання фантастичного та реального у творі.

На урок 18.01.22

 Готуємося до ДПА.

Самодиктант

Рідний край

 

(У)вечері сидів я на дубовій колоді на сволок зрізаній у садочку і д(и,е)вився на небо. Воно ясне чисте й здається близенько(близенько). Зорі (не)наче золоті бджоли на тугій вощині неба навіть ворушать лапками. Бабуся казала що ці зорі  душі лю(ц,дс)ькі. І хоч я знаю що це (не) так але хочеться думати що так. Хочеться що(б) було (по)бабусиному. Вона бачила небо таким (у)весь вік і так думала й думає про нього й зараз. А я либонь (у)перше отако побачив небо. Там в стороні (о)(пів)нічній небо оксамитове.

Під тим оксамитом я народився.. Отже це моє небо. Либонь чи не воно розм'якшує наші душі. Слухав як далеко на л(и,е)ваді співають дівчата. Пісня ледве мріє в мороці ночі вона наче чар. Летить на (не)зримих крилах пролітає крізь тебе залишається в тобі. Думав що й пісня наша також м'яка і сумовита. Мабу(т,д)ь ніде в світі (не)має більше таких пісень і вже тільки (за)ради них варто народитися в цьому краї.

Я слухав рідну пісню рідну мову й вона лилася наче річний струмок у якому перепл(е,и)лись запахи калини ч(и,е)брецю лепехи. Я пив рідну мову як п'є спраглий подорожній воду із струмка.

                                                                       ( За Ю.Мушкетиком )

 

На урок 18.01.22

 

Тестування на Всеосвіті https://vseosvita.ua/test/start/nhs180

                                                                    https://vseosvita.ua/test/start/sdj603