Віддай людині крихітку себе. За це душа наповнюється світлом (Ліна Костенко).

понеділок, 24 січня 2022 р.

На урок 25.01.22

   Мовний етикет ділової розмови (телефонної) розмови










На урок 25.01.22

Розділові знаки в СПР з кількома підрядними

 Словниковий диктант

 Тиж..невий, проїз..ний,  віс..ник, чес..ний, зап'яс..ний, пес..ливий,  шіс..надцять, випус..ний, мас..ний, аванпос..ний,  форпос..ний, безжаліс..ний, кількіс..ний, облас..ний, заздріс..ний, якіс..ний,  інтеліген..ський, захис..ний, очис..ний,  провіс..ник.


Прочитайте текст. Випишіть речення, які мають у своєму складі кілька підрядних частин. Зясуйте вид цих речень. Поясніть розділові знаки.

 

Мій брат наполегливо тренується, щоб бути у хорошій фізичній формі і стати футболістом. Сашко займається спортом з дитинства. У вільний час він відпрацьовує точність удару, плаває, ходить на лижах. Із бажанням катається на велосипеді, робить вправи із гантелями. Зранку обливається водою, стрибає через скакалку. Він намагається використати кожну хвилину для того, щоб стати сильним і витривалим, щоб бути загартованим і здоровим.





«Золота гімнастка» Лілія Подкопаєва - заслужений майстер спорту з гімнастики, суддя міжнародної категорії. Народилася 15 серпня 1978 року в Донецьку.


   



3-ий учень.  «Людина-птах» Сергій Бубка -- поставив світовий рекорд у стрибках з жердиною. Це був перший спортсмен, який стрибнув вище 6 метрів. Народився в Луганську 1963 року, але серйозні тренування почалися для нього саме в Донецьку. Сергій Бубка – один з небагатьох людей, яким поставили пам'ятник за життя. Пам'ятник встановили в 1999 році в центрі Донецька біля спортивного комплексу «Олімпійський». За свою кар'єру наш земляк встановив 35 світових рекордів.


Спробуйте, використовуючи дану інформацію, скласти одне складнопідрядне речення з кількома підрядними, накреслити його схему, пояснити вживання розділових знаків. Початок речення та його різновид зазначені у кожного (про Лілію Подкопаєву - неоднорідної підрядності; про Сергія Бубку – послідовної підрядності).



Коли Лілія Подкопаєва отримала сорок п’ять золотих медалей,…


Сергій Бубка – один із небагатьох людей,…












3.