Віддай людині крихітку себе. За це душа наповнюється світлом (Ліна Костенко).

вівторок, 4 квітня 2023 р.

На урок 05.04.23

 Узагальнення й систематизація з теми “Текст як одиниця мовлення й продукт мовленнєвої діяльності”

  

  1. Повторення вивченого.

2.  Пунктуаційний практикум.

  • Спишіть, розставляючи розділові знаки. Зніміть риски та розкрийте дужки. Доберіть заголовок. Визначте види й засоби міжфразового зв'язку в тексті.

    Одним із най/відоміших туристичних об/єктів (З,з)акарпаття є єдина в (У,у)країні ферма плямистих оленів у селі (І, і)зі що недалеко від (Х,х)уста.

    Рідкісні тварини з/явилися тут ще в минулому столі(т,тт)і. Вертольотом їх доставили сюди з (П,п)івнічної (Є,є)вропи. Оленів розводять щоб добути з рогів речовину пантокрин. Її застосовують як лікарський засіб при перевтомі неврозах для підвищення працездатності.

    У наш час пантокрин подешевшав тому оленячу ферму перетворили на туристичний об/єкт.

    Подивитися на цих плямистих тварин їдуть числе(н, нн)і (у, У)країнські та закордо(н, нн)і туристи. Головне – узяти із собою побільше сухарів хліба а також бананів. Через огорожу відвідувачі ферми годують оленів. Але треба пам/ятати: їх не можна гладити бо спрацьовує набутий інстинкт самозбереження.

    Доглядачі оленів розповідають що середня вага ново/народженого оленяти становить п/ятнадцять кілограмів. Улітку тварини пасуться а в/зимку їх годують зерном і сіном.

    Послухавши цікаву розповідь про рідкісних тварин і погодувавши їх відвідувачі можуть сфотографуватися з оленями щоб потім поділитися враженнями з друзями.


На урок 05.04.23