Віддай людині крихітку себе. За це душа наповнюється світлом (Ліна Костенко).

неділю, 30 жовтня 2022 р.

На урок 31.10.22

 

На урок 31.10.22

 

На урок 31.10.22

 Розділові знаки в складносурядному реченні. Тренувальні вправи

1. Виписати  з поданих речень тільки  складносурядні. Пояснити вживання розділових знаків.

1.Тихесенько вітер віє,  степи, лани мріють,  між ярами, над ставками, верби зеленіють.  2. Нещасна мати сповила його малого й зажурилась, і цілу ніченьку вона за сина – кріпака молилась.  3.Коло гаю в чистім полі, на самій могилі, дві тополі високії одна одну хилять. 4. І виріс він, і кобзу взяв, і струн її торкнувсь рукою – і пісня дивна полилась. 5. Нехай собі ллються, чуже поле  поливають щодня і щоночі, поки, поки... не засиплють чужим піском очі..


2. Вправа з ключем. Поставте розділові знаки у складносурядних реченнях. Запи­шіть їх у такій послідовності: а) кома ставиться у складносу­рядному реченні; б) кома не ставиться; в) тире у складносу­рядному реченні.

1. Хвилина ще і схід розпише в сліпучі барви небосхил. 2. Над обрієм Києва сходить зоря у зеніт і вічний Славута тече у грядущі століття. 3. Обережно проминаємо густі зарослі і очам відкривається рівний та широкий лан. 4. Зліва при мокрій долинці кінчались жита і почина­лась лука. 5. Довго була метелиця і тиша залягла. 6. Акорд осені йде полями і гаями і вітер віє і цвіте блакить. 7. І потім сміючись вдарила палицею по гілці струснула цілу шапку снігу і сонячна холодна курява окутала нас. 8. А вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій.

Ключ: підкресліть першу букву кожного речення і допишіть речення: «Не встиг у жовтні роздивитися, як сонце зійшло, а воно вже… »

На урок 31.10.22