Віддай людині крихітку себе. За це душа наповнюється світлом (Ліна Костенко).

понеділок, 1 квітня 2024 р.

На урок 02.04.2024

 Пунктуаційна помилка та її умовне позначення (практично)

Робота з текстами

  Прочитайте текст № 1, прокоментуйте його, назвіть пунктограми.

1) Один із найкорисніших продуктів — морква. У ній міститься найбагатше джерело вітаміну А. Цей овоч поліпшує травлення, апетит, структуру зубів.

Огірок має такі цінні властивості, як поліпшення росту волосся, зміцнення серця і судин. Корисний при отруєннях, адже виводить шкідливі речовини з організму.

Баклажан називають овочем довголіття, оскільки вітаміни й мінерали, що в ньому містяться, допомагають впоратися з багатьма хворобами.

Гарбуз нормалізує обмін речовин, ріст клітин, зміцнення кісткової системи та зубів. Містить велику кількість заліза.

Цибуля та часник — корисні для печінки, судин, серця; зміцнюють імунну систему.


Опрацюйте текст № 2. Визначте головну думки. Знайдіть пунктуаційні помилки.

2) Яблука зміцнюють імунну та нервову системи знижують ризик захворювань серця і судин. Містять велику кількість вітамінів і мінералів. Груші, здатні підвищувати захисні сили організму, протистояти інфекційним захворюванням, мають високий вміст заліза. Абрикоси дуже корисні для зору містять велику кількість вітаміну А. Їх називають серцевим фруктом. Вони поліпшують пам’ять і роботу мозку. Банан — незамінний продукт для нервової системи. Магній, що міститься в бананах, зміцнює нервову систему. Ягоди — це джерело вітамінів, і корисних мікроелементів. Найбільш корисними для мозку, вважають смородину малину полуницю. Вони заряджають мозок, і поліпшують пам’ять, що дуже важливо у нашому житті. А також сприяють поліпшенню кровообігу в організмі. Відомо, що недостатнє кровопостачання мозку, часто впливає на рівень розумових здібностей.